Despre noi

Fundația Bavaria–România pentru asistență socială în România a fost inființată în anul 2002 pentru a sponsoriza proiecte sociale în România.

Art. 6 din Statut definește (exemplar) activitatea Fundației:
a) susținerea centrelor/instituțiilor care adăpostesc persoane cu handicap și persoane vârstnice;
b) pregătirea și perfecționarea cadrelor de specialitate;
c) înființarea de instituții pentru persoane cu handicap;
d) înființarea de spitale și de centre de recuperare;
e) consiliere în domeniul recuperării;
f) înființarea de instituții școlare pentru persoane cu handicap;
g) inițierea și efectuarea de cursuri, seminarii și schimburi de experiență în domeniul medical și social;
h) primirea de ajutoare din țară și strainătate în scopuri sociale și medicale.

De la bun început angajamentul Fundației a fost în domeniul calificării personalului din domeniul social, în special al celui implicat în sectorul persoanelor cu handicap și al persoanelor vârstnice, în scopul îmbunătățirii îngrijirii persoanelor asistate.

În octombrie 2000 a fost inaugurata la Sibiu prima școală postliceală de trei ani pentru pedagogi de recuperare. Concomitent s-a introdus un curs de un an pentru asistenți de recuperare și pentru îngrijitor persoane vârstnice, cu scopul de a oferi angajatelor și angajaților cu vechime mai mare posibilitatea unei calificări ulterioare.

În anul 2005 Fundația a deschis o a doua școală pentru pedagogi de recuperare la Iași. În anul 2009 Fundația „Solidaritate și Speranță“ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a preluat activitatea de funcționare a acestei școli. Activitatea acestei școli postliceale s-a încheiat în anul 2015.
De la înființarea școlilor au fost pregătiți aproximativ 250 de pedagogi de recuperare, 60 de îngrijitori pentru persoane vârstnice și 150 de ajutoare în domeniul persoanelor cu handicap și a persoanelor vârstnice.

Marea majoritate a absolvenților avea contract de munca la inceperea pregătirii, alții au obținut contracte de muncă în perioada pregătirii. Doar puțini absolvenți au plecat în afara țării.

Aceste pregătiri nu au continuat. Ultima, cea de ajutor în îngrijirea persoanelor vârstnice, s-a stopat în primăvara anului 2015. Motivul pentru imposibilitatea continuării pregătirii a fost lipsa finanțării. Aceasta a fost asigurată integral de partea germană, nefiind posibilă obținerea unei contribuții financiare din partea autorităților române competente.

Fundația derulează în continuare transportul ajutoarelor umanitare obținute din donații din Germania. Exemple: medicamente și dotări pentru spitalele județene și Clinica de copii din Sibiu, îmbrăcăminte, alimente și mobilier. Ultimul transport s-a efectuat în 15 ianuarie la Sibiu cu 600 de pachete (cca. 8.000 kg). Pachetele au fost împărțite la centre sociale, școli, etc. Aceste pachete conțineau alimente de bază, rechizite școlare, articole de igienă.
Fundația are sediul social în Sibiu.