Proiectul „AJUTOARE PENTRU ORFANII UE ȘI COPIII MAMELOR SINGURE“ în anii 2014 -2016
În România se cristalizează tot mai mult o nouă formă de pauperitate și lipsă de speranță. Aceasta afectează copiii de toate vârstele ai căror părinți pleacă în străinătate pentru a muncii. Copiii rămân la rude, vecini sau sunt lăsați să se descurce singuri. Acești copii sunt neglijați datorită dezinteresului sau a suprasolicitătii persoanei cărora le-au fost încredințate. Părinții vin foarte rar în vizită sau chiar deloc, adesea nu mai trimit nici bani, pentru că veni-turile obținute în străinătate sunt sub așteptările lor. Adesea devin copii ai străzii, nu merg regulat la școală, drumul spre sărăcie și chiar criminalitate fiind o consecință. La acestea se adaugă drogurile, prostituția și chiar traficul de persoane.
Autoritățile române au sesizat problema însă nu s-a întreprins decât foarte puțin sau nimic pentru rezolvarea ei. În cadrul fundației noastre partenere Hecuba din Iași sunt asistate deja mame singure care trăiesc pe strada cu copii lor. Și acești copii au nevoie de terapie și stimulare ca urmare a experiențelor traumatizante trăite.
Astfel din decembrie 2014 sunt asistați în grupe mixte 20 de orfani UE și 20 de copii cu familii monoparentale care au avut experiențe traumatizante. Toți au trăit în sărăcie lucie, nevoi și violența și lipsa de dragoste din partea părinților.
Preluarea copiilor și a mamelor singure în Casa de protejare mama și copilul se face de comun acord cu autoritățile, în special cu departamentul de asistență socială din cadrul Primăriei Iași prin intermediul unei echipe de specialitate a Fundației. La fel se procedează și la selecția orfanilor UE.
Se oferă terapie psihologică individuală și în grup pentru prelucrarea experiențelor trauma-tizante în vederea unei dezvoltări personale cu perspective de viitor. Se organizează jocuri comune, se oferă lecții de pictură, dans și muzică, se întreprind excursii în natură și la eve-nimente culturale oferite de orașul Iași astfel încât copii să învețe cum să se comporte în societate și să-și dezvolte orizontul personal. Sprijinirea activităților școlare și meditațiile joacă de asemenea un rol important.
Împreună cu persoanele cărora le-au fost încredințați copiii și cu mamele învățăm în cadrul orelor de gospodărie și a meselor comune să le oferim o hrana sănătoasă regulată. În spe-cial pe perioada vacanței dorim să le oferim un program variat care să le ocupe timpul.
Prin educație și socializare dorim să le oferim acestor copii suportul necesar în viața, în-credere și speranță iar ulterior șansa de a învăța o meserie pentru a fi independenți în viață.